top of page

Menselijkheid en empathie: fundament van leiderschap 2.0



In mijn training en coaching opleiding “Emotioneel intelligent leiderschap” vertrek ik van de 6 eigenschappen die maken dat jij jezelf onder controle

hebt en dat jij je teamleden of collega’s sterk kan begeesteren.


Deze 6 eigenschappen zijn: ‘Zelfbewustzijn’, ‘zelfbeheersing’, ‘motivatie’, ‘zelfvertrouwen’, ‘empathie’ en ‘sociale vaardigheden’. Het zijn fundamenten waarop bezielend en natuurlijk leiderschap wordt gebouwd. En begrijp me niet verkeerd, ik heb het hier over persoonlijk leiderschap die geen titel hoeft te dragen. Zes bouwstenen dus waarvan geen enkele nieuw of verrassend is.

Wat wel is, is het inzicht dat ze alleen in de juiste samenhang de basis kunnen vormen van 'Emotioneel intelligent leiderschap'. Vandaag wil ik graag de meerwaarde van het menselijke aspect en het empatisch vermogen uitlichten. 

 

“Maak er een gewoonte van zorgvuldig te luisteren naar wat anderen

vertellen en kruip, voor zover mogelijk, in de geest van de ander.” 

Marcus Aurelius

(121-180, Laatste van ‘de vijf goede Romeinse keizers’)

 

"Een Romeinse Keizer citeren", het is niet meteen wat je van mij zou verwachten wanneer we het hebben over menselijkheid als fundament van natuurlijk leiderschap. Inderdaad, net als jij, vind ik het beeld van een leider die oppermachtig vanuit zijn tribune met een duim beslist over leven en dood niet tot de juiste verbeelding spreken. Dat neemt niet weg dat de geschriften van Marcus Aurelius tot op de dag van vandaag, wereldleiders inspireren. Zijn bekendste werk is vertaald als “Meditaties” en het bevat aantekeningen die hij neerschreef om zichzelf beter te leren kennen en zo een beter mens te worden.


Tijdens de gouden eeuw van Rome regeerde Marcus Aurelius. Dat deed hij met succes door volgens de normen van die tijd, rechtvaardig en menselijk te zijn. In die context is zijn advies nog altijd relevant: "luister zorgvuldig naar wat anderen vertellen en leef je in". Empathie noemen we dat, en het blijft de sleutel tot waarachtig leiderschap. Om het met een hedendaags citaat te zeggen, “Begrijp eerst om begrepen te worden”. Het komt uit het boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen R. Covey. Welke nog steeds wordt beschouwd als één van de belangrijkste businessboeken van deze tijd en wat een blijvende bron van inspiratie is.


De anderen kennen en daardoor ook jezelf beter leren kennen maakt je menselijk. Het toont authenticiteit, waardoor je positieve kracht uitstraalt door wie je bent en niet door wat je kunt. Het laat je toe anderen de ruimte te geven om zelf initiatief te nemen, zelf oplossingen te vinden en dat zonder dat jouw eindverantwoordelijkheid in vraag gesteld wordt. Vertrouwen geven aan je medewerkers of collega’s, macht en controle kunnen afstaan, het hoort bij menselijkheid.


Voorbeelden van menselijke leiders uit de wereldgeschiedenis zijn interessant, maar echt boeiend wordt het wanneer je mensen om je heen vraagt wie hun beste leidinggevende of natuurlijk leider/collega ooit was en vooral waarom. Het antwoord op dat laatste gaat bijna steevast over karaktereigenschappen: deugdzaamheid, durf, betrokken, bekommerd zijn en ga zo maar door. Vaardigheden vind je pas veel later in het lijstje.


Ik nodig je dan ook graag uit om met me van ideeën te wisselen door aan te geven wie jouw beste leidinggevende ooit was en waarom? Menselijkheid gaat uit van integriteit en moed. "Menselijkheid", dat is liefde en passie voor andere mensen. Menselijkheid betekent vertrouwen geven aan anderen. Menselijkheid, het is wat natuurlijke leiders legitimiteit geeft.


Dus wisselen we van gedachten en maken we elkaar slimmer? Deel dan met mij wie jouw beste leidinggevende ooit was en wat hem/haar typeerde?



 

21 weergaven0 opmerkingen
bottom of page