top of page

Inspirerende leiders zeggen graag "Dank u"!

Bijgewerkt op: 2 mei 2022


In mijn coaching- en training programma's “Inspirerend leidinggeven” vertrek ik van de 8 eigenschappen die kunnen maken dat jij jezelf en je team begeestert. Hoop, klaarheid, menselijkheid, communicatie, nederigheid, invloed, delegeren en een ‘work hard – play hard’ cultuur, het zijn de fundamenten waarop bezielend leiderschap wordt gebouwd. Acht bouwstenen dus, waarvan geen enkele nieuw of verrassend is. Wat wel recent is, is het inzicht dat ze alleen in de juiste samenhang de basis kunnen vormen van inspirerend leiderschap. Om je alvast wat te prikkelen, deel ik graag met jou een korte gedachte over elk van deze pijlers in mijn tweewekelijkse blog. Geniet er alvast ervan!


Vandaag heb ik het graag met jou over een belangrijke eigenschap: nederigheid.


“En aan mijn campagneteam en alle vrijwilligers en iedereen die zoveel van zichzelf heeft gegeven om dit moment mogelijk te maken. Ik ben jullie wat verschuldigd. Ik heb alles aan jullie te danken.” Joe Biden, USA President-elect 2020.


“Dank u,” net als jij zeg ik het vaak. “Dank u,” wanneer mijn vrouw de boter doorgeeft, “Dank u,” wanneer de postbode een pakje brengt, maar ook zeg ik graag “Dank u,” aan mijn klanten voor het vertrouwen en "Dank U" aan jou omdat je mijn blog leest. Gemeend en vanuit het hart bedankt, maar mijn erkentelijkheid voor het lezen van mijn blog heeft ook nog een diepere betekenis.Ik geef er uitdrukking mee aan het respect dat ik koester voor mensen zoals jij; want zonder jou zou ik niet kunnen zijn wie ik vandaag ben.

Nederigheid is het tegengestelde van arrogantie. Om dat te begrijpen hadden we geen Amerikaanse verkiezingen nodig, maar de overwinningsspeech van Joe Biden is een mooi voorbeeld van de kracht van nederigheid. De president zijn van alle Amerikanen, ten dienste staan van hen, en een mandaat geven aan zijn medestanders, daarvoor wil Biden staan. Zijn boodschap staat in schril contrast met de monologen van de huidige president.

Nederigheid vergt ook moed, het betekent eerst zelf in de spiegel durven kijken, vooral wanneer het fout gaat. Vandaar dat het goed is om eerst en vooral te kijken wat je zelf beter had kunnen doen en dit zelfs te durven delen met je medewerkers. Leg daarbij zeker wanneer het goed gaat, de verantwoordelijkheid voor het succes bij je teamleden. Appreciatie en herkenning zijn nu eenmaal belangrijke motivatoren!

Het boek “Good to Great”, van Jim Collins is een management klassieker. De waarde van bescheidenheid krijgt daarin veel aandacht. Je persoonlijke ambities ondergeschikt maken aan de ambities van het bedrijf. Het maakt maakt deel uit van enkele van de competenties van excellente leiders volgens het zeer uitvoerend onderzoek dat Collins heeft uitgevoerd. Het is één van de opmerkelijke thema’s in het boek. Ik vind dat een inspirerende gedachte. Ik omschrijf het zelf als “Toon je toegewijd en ambitieus, wees een gezond werkpaard en vooral geen circuspaard.”

45 presidenten hebben tot hier toe de eer gehad om het Amerikaanse volk te dienen. Dat zijn niet allemaal inspirerende leiders geweest. Ik hoop dat de 46ste er één wordt, en dat hij in alle nederigheid de VS gaat leiden. Het is fantastisch wat je kan realiseren, als je er niet om geeft wie er de verdienste voor krijgt. Het zijn de woorden van Harry S. Truman, de 33ste president.

Sta er zelf ook eens bij stil. Wie wil jij graag allemaal nog bedanken voor jouw succes en geluk. Mij helpt het in ieder geval om me bewust te blijven van mijn eigen waarden en in alle bescheidenheid die van anderen en die van jou te erkennen.

Tijdens mijn opleidingen "Inspirerend leiderschap"ga ik hier graag uitgebreid op in. Als je er anderzijds graag meer over leest dan nodig ik je graag uit om een kijkje te nemen op www.franksegers.be/inspirerend-leidinggeven. Heb je eerder behoeft aan een leuke chat of babbel? Contacteer ons dan vrijblijvend telefonisch of per mail en we plannen een kennismakingsgesprek in. Ik hoop je spoedig mogen te ontmoeten.

Vanuit het hart met respect,

Frank

38 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page