top of page

Wil je lijden of... leiden?


Een aantal jaren geleden had ik een klant genaamd Marc. Marc was toen een jonge ondernemer met een klein, maar veelbelovend technologiebedrijf. Hij was enorm gepassioneerd en had een groot hart voor zijn medewerkers, maar hij leek constant te worstelen met zichzelf. Elke dag voelde als een gevecht voor hem. Hij werkte lange uren en voelde de druk om te presteren steeds zwaarder op zijn schouders drukken. 📉💼

 

Marc kwam naar me toe op het punt van extreme uitputting. Hij vertelde me hoe hij 's nachts wakker lag, piekerend over hoe hij de volgende dag door zou komen. Hij voelde zich gevangen in een cyclus van problemen en negatieve gedachten, waardoor hij niet meer helder kon nadenken.

 

Tijdens onze eerste coachingsessie vroeg ik hem één cruciale vraag: "Leid jij je bedrijf, of laat je je leiden door je negatieve gedachten?" Deze vraag leek als een bliksemschicht binnen te komen. Marc stopte even, diep in gedachten verzonken. Hij realiseerde zich dat het niet de omstandigheden waren die zijn lijden veroorzaakten, maar zijn manier van reageren daarop. Vanaf dat moment besloot hij om bewust verandering aan te brengen in zijn mindset en aanpak. 🚀


Lijden versus leiden

Leiderschap gaat niet alleen over de controle hebben, maar ook over de mindset waarmee je uitdagingen tegemoet treedt. Het verschil tussen leiden en lijden ligt in hoe je reageert op moeilijkheden en hoe jij je emoties en acties kan managen.

 

Enkele tips om effectief te leiden in plaats van te lijden

 

 1. Omarm verantwoordelijkheid

 • Leiden: Neem volledige verantwoordelijkheid voor je acties en beslissingen. Dit geeft je de kracht om veranderingen door te voeren en vooruitgang te boeken.

 • Lijden: Schuld toeschrijven aan externe factoren leidt alleen maar tot stagnatie. 🌟

 1. Ontwikkel je emotionele intelligentie

 • Leiden: Begrijp en beheer je eigen emoties en gebruik deze kennis om beter met anderen om te gaan. Dit versterkt je relaties en verbetert je besluitvorming.

 • Lijden: Laat je emoties je overheersen en maak impulsieve beslissingen die later spijt veroorzaken. 💡

 1. Stel duidelijke doelen

 • Leiden: Bepaal je visie en stel concrete doelen die je richting geven en motiveren. Zorg ervoor dat je doelen specifiek, meetbaar en haalbaar zijn.

 • Lijden: Zonder duidelijke doelen ontbreekt het je aan focus waardoor je gemakkelijk afgeleid raakt en je energie verspilt. 🏆

 1. Leer van je falen

 • Leiden: Zie falen als een leermoment en een kans om te groeien. Elke tegenslag brengt waardevolle lessen met zich mee die je sterker maken.

 • Lijden: Laat falen je ontmoedigen en weerhouden van verdere pogingen. ❌➡️✅

 1. Blijf flexibel

 • Leiden: Wees bereid om je aan te passen aan veranderingen en nieuwe strategieën te proberen als de situatie daarom vraagt. Flexibiliteit is essentieel voor groei.

 • Lijden: Weerstand bieden tegen verandering en vasthouden aan oude gewoonten die niet langer effectief zijn. 🌊

 

Conclusie: Kies om te leiden

Leiderschap begint met een keuze: de keuze om controle te nemen over je leven en je reacties op de uitdagingen die je tegenkomt. Door verantwoordelijkheid te omarmen, je emotionele intelligentie te ontwikkelen, duidelijke doelen te stellen, van falen te leren, en flexibel te blijven, kun je de leider worden die je bedoeld bent te zijn. 💪✨

 

Marc zijn verhaal is uiteraard niet alleenstaand. Het is een herinnering die maakt dat we allemaal de kracht hebben om ons leven te leiden in plaats van te lijden. Het begint allemaal met een beslissing en de moed om actie te ondernemen.

 

Dus, welke keuze maak jij vandaag?

 

Impactvolle groet

Frank


4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page