top of page

Verbindend communiceren begint met de communicatie die je met jezelf hebt!

n mijn begeleiding van ondernemers, leidinggevenden, high potentials en sleutelmedewerkers schenk ik bijzonder veel aandacht aan communicatie. Logisch gezien communicatie zorgt voor verbinding en wederzijds begrip tussen mensen.


Een van de krachtigste instrumenten waarover wij beschikken is ontegensprekelijk de kracht van het stellen van vragen. Vragen bepalen de focus van onze waarneming, evenals de mate van succes, angst, vreugde of verbazing die we ervaren bij alles wat we doen en denken.


Sommige mensen die ik ken vanuit mijn persoonlijke coaching zijn geblokkeerd of lijden mentale pijn omdat ze zichzelf voortdurend negatieve vragen stellen. Sta eens even stil bij de volgende vraag: 'Waarom kan ik dit niet'? Deze vraag gaat van de veronderstelling uit dat er iets gedaan moet worden dat jij niet kan. Om deze vraag te kunnen vatten gaat je geest automatisch naar redenen zoeken waarom je iets niet kan.


Welke antwoorden je ook geeft, je hersenen nemen deze veronderstellingen aan voor waar. Vraag anderzijds eens: "Hoe kan ik dit echt wel voor elkaar krijgen"? Deze vraag gaat er vanuit dat je dit echt wel voor elkaar kan krijgen, dat er meerdere mogelijkheden zijn om dit voor elkaar te krijgen en dat je dit echt wel zal kunnen realiseren.


Deze aannames(begrip vanuit de NLP)fungeren als een kompas die je naar een bepaalde richting gidsen. Vervolgens gaat je brein op zoek naar manieren om dat voor elkaar te krijgen. Vragen geven je een richtpunt, en in het leven krijg je nu eenmaal altijd meer van datgene waar je jezelf en je focus op richt.


Stel daardoor vanaf vandaag nog veel meer vragen (aan jezelf) die gebaseerd zijn op positieve veronderstellingen. Transformeer daarom zinloze vragen om naar positieve vragen zoals:

'

Wat heb ik geleerd over deze ervaring(en)'? I.P.V. 'Waarom moet dit mij altijd overkomen'?'Wat kan ik anders doen om een betere communicatie te hebben met persoon X'? I.P.V. Waarom lukt het me niet om een betere communicatie te hebben met persoon X?'Welke opties heb ik nog meer om het te doen slagen'? I.P.V. 'Dit zal me toch nooit lukken'?


Positieve vraagstelling brengt je hersenen in een productieve gemoedstoestand. En als het antwoord je niet bevalt, stel je de vraag toch gewoon anders tot je tevreden bent met je antwoord. Geloof me, met een positieve vraagstelling zal je brein blijven zoeken naar een bevredigend en zinvol antwoord.Vanuit het hart, met respect,

Frank Segers

www.franksegers.be

6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page