Heb jij je eigen verhaal al geschreven voor 2020?

In mijn boek ‘Impact’ beschrijf ik het verhaal van John Goddard.

Een wereldberoemde avonturier, ontdekkingsreiziger en auteur. In 1945 schreef hij reeds op vijftienjarige leeftijd een lijst van 127 doelen bij elkaar (www.johngoddard.info) die hij nog voor zijn dood wilde bereiken. Enkele ervan waren niet van de minste: de Chinese muur zien, de Kilimanjaro beklimmen, de Nijl verkennen, een groot gezin hebben (zes kinderen), muziek componeren, …(voor meer, zie zijn bucketlist: https://www.johngoddard.info/life_list.htm).

Toen hij op 17 mei 2013 overleed was hij er zo maar even in geslaagd om 109 van de 127 doelen te realiseren.


De reden waarom hij deze ‘bucketlist’ maakte zeg je?

Hij vertelde aan ‘Life magazine’ dat hij op 15-jarige leeftijd de indruk had dat vele van de volwassenen die hij kende steeds klaagden. Zo van: ‘o, had ik dit maar gedaan toen ik nog wat jonger was, nu is het zeker te laat’. Hij merkte dat deze mensen het leven aan zich zagen voorbijglijden met de traditionele excuses als reden(en) om niet te doen. Hij was ervan overtuigd dat als hij zijn uitdagende doelen (geschreven) zou neerschrijven en plannen, dat hij dan een leven van opwinding, plezier, kennis en groei zou hebben.


Dit bewijst ook een studie uitgevoerd door de universiteit van Scranton.

Volgens dit onderzoek realiseert amper 8% van de mensen effectief hun nieuwjaarresolutie. Hoe dat komt? Omdat wetenschappelijk bewezen is dat als je je dromen en doelen niet neerschrijft (tastbaar maakt) en verduidelijkt, dat de kans dan ook veel kleiner is deze te realiseren. Doelen neerschrijven betekent niet enkel en alleen welke je écht wil realiseren maar vooral ook ‘waarom’ (werkelijke motivatie), ‘hoe’ (aanpak) en ‘wanneer’ (timing).


In mijn training en coaching formule: “Verhoog de impact op jezelf en anderen”,

maak ik gebruik van de D2 + F2 formule. Deze staat voor Dromen, Doelen, Focus en Feedback. Om je persoonlijke en professionele dromen te realiseren dien je je uitdagende doelen neer te schrijven, er focus op te zetten en deze te delen met mensen van je succesteam. Je maakt ze hierbij deelgenoot van je doelen doordat ze je tijdig (posities of constructief kritisch) feedback geven.


Maak nu je actieplan voor 2020!

Ik heb mijn uitdagende doelen richting (nog) meer succes en geluk reeds gemaakt voor 2020 Dus twijfel niet en stippel zoals John Goddard nu nog je gewenste bestemming uit.


Vanuit het hart, met respect

Frank Segers

13 weergaven0 opmerkingen